Biruni, Kolomb'dan önce yeni kıtalardan, Newton'dan önce yer çekiminden bahsetmiştir. İbni Sina ile aynı dönemde yaşamasına rağmen çağın en büyük bilim insanı olarak anılmıştır ve yaşadığı çağa ismini vermiştir. Amerika'lı bilim tarihçisi George Alfred Leon Sarton bu asrı 'Biruni Asrı' diye adlandıran kişidir.
Tam ismi Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Biruni'dir. Yabancı kitaplarda ismi Aliboron veya Alberuni olarak da geçer. 973 yılında Harezmlerin baş kenti Kas şehrinde doğdu. (Harezm bugünkü Özbekistan'dır.) Yazdığı kitaplarda sık sık Türkçe kelimeler geçtiği için Türk olduğu düşünülmektedir. İlk eğitimini Ebu Nasr Mansur'dan öğrenmiştir. Biruni'ye Öklid Algoritması'nı ve Batlamyus astronomisi'ni öğretmiştir. Mansur, aynı zamanda matematikçi ve gök bilimcidir. Ebu Mansur'dan başka Abdüssamed bin Samet El Hakim ve İbn-i Sina'dan dersler almıştır.
Sarayla ilişkileri çok iyidir. Kas İdarecisi Ahmed Bin Irak öldürülünce mevkisini bırakarak kendini tamamen ilme vermiştir. Daha sonradan Cürcan İdarecisi Memun bin el-Memun'un yanında vezirlik yapmıştır.
17 yaşında deney ve gözlemlerine başlamıştır. İlk kitabını da bu yaşta yazmıştır. Hatta deneylerinden birinde Güneş'e çıplak gözle baktığı için gözlerini kaybetme tehlikesi geçirmiştir. Bu olaydan sonra da Güneş'i kendisini izleyerek değil, sudaki yansımasına bakarak sürdürmüştür.
Bağdat'ta yaşayan ünlü matematikçilerden Beul-Vefa ile birlikte çalışarak Kas Şehri'nin boylamını ve Gazne'yi başlangıç kabul ettikleri gök cisminin yörüngesinden sapmasıyla ilgili ölçümleri yapmışlardır.
Harezm'in Gazneliler tarafından ele geçirilmesiyle Gazneli Mahmut himayesine geçmiştir. Gazneli Mahmut Hindistan'a yaptığı seferlerde Biruni'yi yanında götürmüştür. Biruni Hindistan'da kalarak hazinenin başına geçmiştir ve 1017-1030 yılları arasında burada yaşamıştır.
Harezm ile Cürcan arasındaki Oğuzlar bölgesinde Dünya'nın yarı çapını incelemek için çalışmalar yapmıştır fakat sonuca ulaşamamıştır. Hindistan'a geldiği zaman Gazneli Mahmut'un yardımıyla Nendene şehrinde bulunan bir kalede çalışmalarına devam etmiş ve sonuca ulaşmıştır. Hindistan'da bu çalışmalarının yanında astronomi, fizik, matematik, tıp, coğrafya ve bunlar gibi bir çok bilim dalında çalışmalar da yapmıştır. Aynı zamanda Arapça, Farsça, Rumca, Çince ve daha bir çok dili öğrenmiştir.
1051 yılında Gazne'de 75 yaşındayken hayatını kaybetti.