Çanakkale Zaferi'nin Türk tarihi için önemi nedir?
Çanakkale Zaferi nedir? Tarihe altın harflerle kazanan Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümü yurdun dört bir yanında çoşku ile kutlanacak. Birinci Dünya Savaşı'nın seyrinin değişmesine neden olan dünyanın en önemli muharebelerinden olan Çanakkale Savaşı'nın birçok nedeni ve sonucu vardır. Peki Çanakkale Zaferi anlam ve önemi nedir? Neden ve sonuçları nelerdir?
Çanakkale Zaferi nedir? Tarihe altın harflerle kazanan Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümü yurdun dört bir yanında çoşku ile kutlanacak. Birinci Dünya Savaşı'nın seyrinin değişmesine neden olan dünyanın en önemli muharebelerinden olan Çanakkale Savaşı'nın birçok nedeni ve sonucu vardır. Peki Çanakkale Zaferi anlam ve önemi nedir? Neden ve sonuçları nelerdir?
Türk tarihindeki en önemli savaşlar arasında yer alan Çanakkale Zaferi'nin üzerinden tam 106 yıl geçti. İtilaf Devletleri ve İttifak Devletleri arasında yaşanan mücadelede Osmanlı Devleti İttifak Devletleri tarafından yer almıştır. Savaşın nedenleri arasında ekonomisi her geçen gün geriye giden Çarlık Rusya'ya müttefikleri olan İngiliz ve Fransızların yardım etmek istemesi, Osmanlı Devleti'nin kaybettiği toprakları geri almak istemesi İngiliz ve Fransızların İstanbul'u ele geçirmek istemesi gibi birçok neden yer almaktadır.
Çanakkale Savaşı, batılı ülkelerin oluşturduğu itilafa karşı Osmanlı Devleti'nin savunmada olduğu bir savaşın adıdır. Osmanlı Devleti'nin Çanakkale Savaşında bütün bir millet olarak destan yazdığı savaştır. 3 Kasım 1914 yılı-18 Mart 1915 yılı tarihleri arasında deniz savaşları olarak yapılmış, 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında ise Gelibolu yarımadasında kara savaşları olarak yapılmıştır. İtilaf devletleri, bu savaşta Çanakkale Boğazını ve İstanbul'u ele geçirmeyi amaçlamışlardır. Eğer Çanakkale Boğazı'nın İtilaf Devletleri'ne geçmiş olsaydı Rusya'ya her türlü desteği kolaylıkla sağlayabileceklerdi. Bunun için ilk olarak Çanakkale Boğazı'na 1915 yılı Şubat ayında saldırılar başlamıştı.
18 Mart 1915 tarihinde ise en güçlü saldırı yapılmıştır. Bu saldırılara karşı Osmanlı Ordusu'nun savaş stratejisi olarak boğaza döşediği mayınlar ile düşman donanmasında ağır kayıplar vermesini sağlamıştır. Donanma için büyük öneme sahil olan Nusret Mayın Gemisi'nin batırılması ile itilaf Devletleri birlikleri bozguna uğratılmış ve deniz saldırısından vazgeçmek zorunda bırakılmışlardır. 25 Nisan 1915'te Gelibolu Yarımadası'nda kara çıkartması yaparak saldırıya devam etmişlerdir. Ancak Osmanlı ordusu ile birlikte Türk milletinin büyük mücadelesi sonucunda büyük bir mağlubiyete düşmüşlerdir. Toplamda üç defa kara çıkartması yapan itilaf devletleri üçüncü yenilgi sonrasında 1916 yılı aralık ayında Gelibolu Yarımadası'ndan çekilmek zorunda kalmışlardır. Zorlu bir savaş olan Çanakkale Savaşı Türk tarihinde destan olarak nitelendirilir. Güçlü bir donanmaya sahip olan itilaf devletlerine karşı daha zayıf bir ordu ile çok büyük bir zafer elde edildiğinden Türk milletinin kazandığı zafer olarak tarihe geçmiştir.
Çanakkale Savaşı sonuçları ile beraber dünya tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir.
Bu gibi sebeplerden ötürü Osmanlı devleti savaşa girmiş ve Çanakkale Zaferi dünya çapında çok önemli bir tarih yaratmıştır. Her ne kadar Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı'nda yenilen taraf olsa bile, Kurtuluş Savaşı'na ateşleyen en önemli muharebeler arasında yer alıyor. Özellikle Kurtuluş Savaşının baş mimarı olan Mustafa Kemal Atatürk'e karşı halkın inancı ve saygısı çok yüksek noktaya ulaşmıştır.
Çanakkale oldukça fazla sonuç ortaya çıkaran önemli bir savaştır. O yüzden bunları madde halinde sıralamak gerekir.