Okulumuz Rehberlik Servisi tarafından ''Bilime Yöne Veren Türk Bilim Kadınları'' çalışmasında bugün NASA'da çalışan Türk Bilim İnsanı aynı zamanda Nobel Tıp Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk kadını, Neva ÇİFTÇİOĞLU var.
Faydalı ve örnek olması ümidiyle...
Neva ÇİFTÇİOĞLU BANES (d. 1963 Erzurum), Astrobiyolog ve NASA'da çalışan Türk Bilim İnsanı'dır. Çiftçioğlu aynı zamanda Nobel Tıp Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk kadınıdır.
1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden mezun olmuştur. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Mikrobiyoloji alanında yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır.
1991 yılında Finlandiya Kuopio Üniversitesi Biyoteknoloji bölümünde çalışmalarına başlamış ve aynı üniversitede doçent unvanını almıştır. Doktor Olavi Kajander ile vücuttaki kireçlenmelere neden olan nanobakteri adını verdikleri yeni bir mikro-organizmayı izole etmeyi başarmıştır. Çifçioğlu ve Kajander ikilisinin hipotezine göre, bilinmeyen insan hastalıklarının yüzde yirmi beşinde olan patalojik kalsifikasyonlar (kireçlenme) nanobakteriler tarafından başlatılıyor. Neva Çifçioğlu, dünyanın pek çok üniversitesinden çağrılar alarak oralarda bilimsel çalışmalara katılmıştır. Bugüne kadar on adet uluslararası ödüle layık görülmüştür. Neva Çifçioğlu'nun çalışmaları NASA'nın dikkatini çekmiş ve kendisine yapılan öneri ile bu kurumun Astrobiyoloji Enstitüsü'nde asil üye olarak göreve başlamıştır. 2001 yılında NASA, Johnson Uzay Merkezi'nden gelen teklif üzerine bu bölüme geçmiştir. Halen NASA'da, bilim danışmanı olarak görev yapmakta.
İskandinav Bilim Ödülü
Nobel Tıp Ödülü adaylığı
Haliç Rotary Kulübü - Bilim Meslek Ödülü