T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANAKKALE / EZİNE - Ezine Celalettin Topçu Anadolu Lisesi

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE ÖĞRETMENLERE YÖNELİK ÖNERİLER...

Kovid-19 salgını baş gösterince milyonlarca öğretmen ve öğrenci, kendilerini uzaktan eğitimin içinde buldu. Bazı kurumlar aşinaydı, bazıları hazırlıksız yakalandı. Ancak marttan bu yana öğrenci, öğretmen, veli üçgeninde zorlayıcı anlar yaşandı. Bu süreçte eğitimi uzaktan yürütmek zorunda kalan öğretmenlerimize bazı tavsiyeler.

  • 1)    ÇALIŞMA ORTAMININ HAZIRLANMASI VE DERS PERFORMANSI

 

a) Ders araç-gereç ve materyalleriyle öğrencinin derse katılımı sağlanmalı ve takibi yapılmalıdır.

b) Canlı derse katılacakları ya da ders çalışacakları ortamı sınıf ortamı gibi dikkati dağıtmayacak, derse motive edecek şekilde düzenlenmesi için öğrencilere telkinde bulunmalıdır.

c) Yapılacak online ders için tüm olumsuz şartları göz önüne alarak bir planlama yapılmalı

d) Mutlaka yoklama alınmalıdır

e) Ders ile ilgili not tutma alışkanlığı kazandırılmalıdır

f) Derse katılım, not tutma, performans ve ödevlerle ilgili velilere mutlaka geribildirim verilmeli

  • 2)      ÖĞRENCİ MOTİVASYONUNUN SAĞLANMASI

a) Öğrencinin uzun süreden beri evde olduğu, okul ve ders ortamından koptuğu, eksiklerinin olduğu unutulmamalı ve öğrenciyi tekrar derslere adapte etmek için somutlaştırma, kolaydan zora, bilinenden bilinmeyene gibi öğretim ilkeleriyle hareket edilmeli ve öğrenciyi yormayacak, sıkmayacak ödevlerle başarı duygusu öğrenciye hatırlatılmalıdır.

b) Öğrencilere bireysel çalışmayla da başarılı olabilecekleri hissini vermek için ilgi ve yetenekleri doğrultusunda ödevlendirme yapılmalıdır.

c) Akademik anlamda bu süreçte bocalayabilecekleri ama düzenli ve disiplinli çalışmayla üstesinden gelebilecekleri öğrenciye anlatılmalıdır.

d) Video-konferans, sosyal medya ya da telefon üzerinden arkadaşlarıyla kültürel tartışma ortamı oluşturulması için öğrencilere telkinde bulunularak öğrencilerin sosyal gelişimine katkıda bulunulmalıdır.

e) İlgi ve yetenekleri doğrultusunda öğrencilerin üretken bireyler olmaları için öğretmenleri tarafından teşvik edilmelidirler.

  • 3)      ÖĞRENCİNİN ÇALIŞMALARININ TAKİBİ

a)      EBA dan gönderilen ödevlerin yapılma durumu takip edilmeli ve anında dönüt-düzeltme yapılmalıdır.

b)      Velilerle irtibata geçilip öğrencilerin ödevlerini düzenli olarak yapmaları sağlanmalıdır.

c)       Verilecek grup ödevleriyle öğrencilerin videokonferans yöntemiyle birbirleriyle iletişim halinde olmaları birlikte çalışma hissi ve grup dinamiğini yakalamaları, ayrıca birbirlerinin çalışmalarını da takip etmeleri sağlanmalıdır.

d)      Öğrencilerinizin sürekli kullandıkları e postalarını alarak sorular, testler ve uygulamalar göndererek cevaplanmasını isteyip, kontrol edilmeli

e)      Öğrencilere eğitim çalışmalarında rutinler oluşturarak bu rutinlerin yapılması noktasında alışkanlık haline getirmeleri sağlanmalı

  • 4)      ÖĞRENCİYLE İLETİŞİM

a)    Sınıf grupları kurularak öğrenciyle her an irtibatlı olunmalıdır.

b)    Öğrencilerin uzaktan eğitim süreciyle ilgili soruları dikkate alınmalı ve öğrenciye gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır.

 

c)    İçinden geçilen sürecin zor olduğu ve yaşadıkları duyguların ve gösterdikleri tepkilerin normal olduğu öğrenciye anlatılmalı ve stres yönetimi konusunda desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere okul psikolojik danışman/rehber öğretmen ile görüşebilecekleri söylenmelidir.

  • 5)      OKULLA İLETİŞİM

a)      Uzaktan eğitim sürecinde öğrenciyle daha fazla iletişimde olan öğretmenler okulla öğrenci arasında köprü görevi görmeli ve okulla ilgili bilgilerin öğrenciye, öğrenciyle ilgili bilgilerin okul idaresine veya okul psikolojik danışman/rehber öğretmenine aktarılması sağlanmalıdır.

b)      Okul idaresinin süreç yönetimi kapsamında verdiği görevler aksatılmadan yerine getirilmelidir.

  • 6)      VELİYLE İLETİŞİM

a) Veliyle watsapp grubu veya buna benzer bir iletişim ağı kurularak anlık iletişimler sağlanmalı

b) Öğretmenin ve öğrencinin olduğu kadar uzaktan eğitimde velinin de teknoloji ve bilgi donanımının yeterli olup olmadığı kontrol edilmeli

c) Teknik aksaklıklarla yapılamayan Teknik aksaklıklarla yapılamayan dersler anında watsapp gruplarından veli ve öğrencilere bildirilmeli

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.12.2020 - Güncelleme: 05.01.2021 13:25 - Görüntülenme: 236
  Beğen | 0  kişi beğendi