Celalettin TOPÇU Kimdir?

Celalettin Topçu, 16 Nisan 1912 tarihinde Rize'de dünyaya gelmiştir. Babası Kamil Efendi, annesi Ezine hanımdır. Rize'nin köklü, maruf, iyi bilinen bir ailesine mensuptur. Henüz daha 5 yaşında iken babası vefat etmiş ve yetim kalmıştır. 1918 yılında, I.Dünya Savaşı, Rize'de Rus işgali sonrası Ortaokula henüz yeni başlamışken, Çanakkale Savaşı gazisi olan dayısının genç yaşta ölmesini müteakip, okuldan ayrılmak mecburiyetinde kalmıştır. Askerliğini 2.Dünya Savaşı yıllarında, 4,5 yıl olarak Balıkesir Edremit'de yapmıştır. Evli ve beş çocuk babasıdır. Ticaret hayatına İstanbul'da atılan Celalettin Topçu, bugün dünyada önde gelen saygın plastik ambalaj fabrikası Polipa A.Ş'nin ilk kurucularındandır. 1981 senesinde emekliliğini geçirmek için, Küçükkuyu beldesine yerleşmiş ve burada ikamet ederek, ömrünün geri kalan 19 yılını hayırlarla geçirmiştir. Küçükkuyu, Ayvacık, Edremit, Ezine ilçelerine bağlı 66 köye maddi manevi hizmetler götürmüştür. Fakir fukaranın ihtiyaçlarını gidermekten, suyu olmayan köylere su getirmeye, lise ve yüksek okulların eğitim ihtiyaçlarını gidermekten, cami yaptırmaya ve devlete ait idari birimlerin ihtiyaçlarını karşılamaya kadar, geniş bir "hayır" yelpazesi içinde ömrünün son nefesine kadar çalışmış ve 20 Ekim 2000 tarihinde hakkın rahmetine kavuşmuştur. Celalettin Topçu, Çanakkale Ezine'nin yaylacık köyünde kendi adına yaptırılan aile kabristanlığında yatmaktadır.

Yayın: 02.11.2020 - Güncelleme: 02.11.2020 15:47 - Görüntülenme: 779